среда, 11 мая 2016 г.

Asotsiaalne tarkvara ehk sotsiaalmeedia pahupool

Kirjelda ajaveebis kolme õpetlikku juhtumit manipulatsioonide ja pettuste vallast.


1. SaveToby.com
Küülik Toby oli Briani ja Jamesi koduloom. Nad avasid saidi 2005 aastal nimetusega savetoby.com ja lubasid, et söövad Toby, kui antud sait ei korja 50 000$ 30 juuniks 2005. Saidil olid fotod ja videod, kuidas ette valmistada küülikutest maitsva lõuna.
Hiljem nad andsid välja raamatu nimetuse all "Save Toby: Only YOU have the power to save Toby", milles oli küülikulihast ette valmistamise retseptid. Samal ajal ka teatasid, kui ei müü 100 000 raamatu ekseplaari, siis täidavad oma lubaduse. Loomakaitse selts üritas paha saidi kinni panna aga lootusetult ja sait jatkas korjata annetused.  Hiljem selguti välja, et tegemist oli petusaidiks, aga see jõudis korjata  juba 20 000$.

2. Tasu e-raha ülekandmise eest.
Kõigepealt tuleb kiri ohvri e-postkasti, et on suurepärane võimalus teeninda raha e-arve kasutamise teel. On vaja registreeruda ühes määratud maksesüsteemis, kuhu pannakse mõni summa e-rahast. Ülesanne on üle kanda kuu jooksul raha ühest arvest teistele, mis on selles maksusüsteemis on tähistatud. Inimene teeb, mida palutakse ja loomilikult kuu lõppes soovib saada töötasu. Siinkohal  teekibki see momendike,  kus petusüsteem palub isiku kontollimiseks üle kanda 100$ mingi arvele. Keegi saab aru, et teda tegi lolliks, aga leiduvad need, kes teeb nagu palutakse.

3. Töö kodus
Internetis on palju ettepanekuid, kus pakuvad töö oma kodus, mille eest lubatakse maksta head rahad.  Tegelikult, kui usaldav inimene nõustub sellega, siis ta töötab muidugi tasuta. Mõned nn. "tööandjad" isegi püüavad saada raha nendest. Sellised tööd tavaliselt seotud arvtuiteksti trükkimisega, tõlkimisega, piltide sorteerimisega, e-kirjade saatmisega, käsitöö seebi ettevalmistamisega jne. Alati on see petmine.

Allikad:
http://jokesland.net.ru/obman_v_internete.html
http://www.achupryna.com/обман-в-интернете/

Комментариев нет:

Отправить комментарий