вторник, 12 апреля 2016 г.

Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Kirjutage ajaveebi omapoolne hinnang autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika hetkeseisule.

Minu arust tänane autorikaitse ja intellektuaalomandi hetkeseis muutub rohkem haavatuks. Internetis on palju saite, kust võib alla laadida igaüks videofilm, laulud, raamat või tarkvara. Selle jaoks, ei ole vaja isegi erilist oskusi, piisavalt panna õiged võtmesõnad otsingumootoris.

Näiteks, Venemaal ametlikult kinni pandud kõige levinud torrent sait RuTracker. Venemaal sellele saidile ei ole võimalik saada otseselt lingi abil, me Eestis ikka saame. Naljakas see, et Venemaal nüüd võib saada rahulikult juurdepääsu selle saidi peeglile (mirror), kusjuures sõna otseses mõttes http://rutracker.net. Huvitav, kas keegi kasutab seda ja kuidas?

Eestis on olukord paremini, aga ei saa öelda, et ideaalne. Ma kahtlen, et koduarvutil paljudel Windows kasutajatel installitud tasuline Adobe Photoshop ja Microsoft Office. Filmidega ja meloodiaga on veel raskem asi.

Kuid, mitte kõik nii kurb tarkvara kasutamisega. Linuxi laiendamisega paljud kasutajad sihilikult loobusid tasulist tarkvarast koduarvutil. Isegi Microsofti poliitika nüüd muutub pehmeks: Windows 10 upgrade kuni juulini 2016 on tasuta, tuntud programmeerimiskeskond Eclipse nüüd areneb koos MS Visual Studio ja isegi Microsoft SQL Server nüüd portitud Linuxile.

Minu tuleviku nägemus on järgmine:
  1. tarkvara saab rohkem kättesaadavaks kuna ilmub palju tasuta alternatiive. Tasuiise tarkvara tootjad alustavad oma baastoode lubada tasuta alla laadida, aga võtta raha ainult lisa komponente eest.
  2. Igasugused meediakandjad hakkavad kaotama oma väärtust nende esimese release ilmumisest nende kerge kättesaadavuse tõttu
  3. Autorikaitse püsib oma positsioonid kunstiteosele, kaubamärgile ja know-how'le


Комментариев нет:

Отправить комментарий